Zamieszczone przez tinware91
Zobacz wpis
[O2] Dłuższy piąty bieg - jak to wygląda ?
Zwiń
X
-
Części w ASO są pakowane w pudełka lub woreczki. Jeśli opakowanie będzie otwarte to raczej zwrotu nie przyjmą. Poza tym to jest "nie chodliwy" towar więc pewnie przy zwrocie będzie duże marudzenie. Lepiej ustal to przed zakupem.
-
-
tinware91
Skrzynie FZU podejdzie do ciebie. Ja bym spróbował zmienić w FZT przełożenie na 0.646 (szukaj najlepiej uszkodzonej skrzyni) lub zmienić na FZU (nie wiesz w jakim stanie jest skrzynia) + 0.673.
Na papierze to fajnie wygląda ale w rzeczywistości pamiętaj o momencie obrotowym - to auto jedzie od około 2500 obr/min. Ja nie zmieniłbym przełożenia już na mniejsze u siebie pomimo tego że widzę iż można.
Daj znać jak coś już zrobisz.
PowodzeniaOstatnio edytowany przez pejo; 8689.
Zostaw komentarz:
-
-
tinware91
Kilka rad:
1. Nie przesadź ze zmniejszaniem przełożenia 5b. Mam 0.67 i uważam że to jest OK ale mam minusy. Po załadowaniu samochodu rodzinką i bagażami na autostradzie wystarczy większa górka i samochód nie potrafi utrzymać prędkości na tempomacie i zwalnia. A jak dodasz do tego klimę to jest gorzej.
2. Touran jest (prawdopodobnie) cięższy od Octavii i stawia większy opór aerodynamiczny.
3. To jest silnik wolnossący i największy moment osiąga przy ok. 3200 obr/min. Także będziesz musiał "bujnąć" go na 4 biegu do 90 km/h (sądzę że raczej 100 km/h) i dopiero wrzucić 5 bieg aby auto przyspieszało. To jest dla przełożenia 0.64. Dla mniejszych przełożeń będziesz musiał jeszcze bardziej "kręcić" go na czwórce.
4. Ja wybrałem to przełożenie bo z samochodem zapakowanym (rodzona + bagaże) jeżdżę dwa, trzy razy w roku. Jakbym jeździł częściej to bym wybrał przełożenie 0.74.
Ostatnio edytowany przez pejo; 8689.
Zostaw komentarz:
-
-
Dziś posiedziałem trochę w ETCE i znalazłem jeszcze mniejsze koła:
PTW,QVX,RSD -> 30/48 = 0.625
NTG,PTU,QWW,RSK -> 29/49 = 0.592
Ideałem byłoby dla mnie przełożenie 0.625 -> to licznikowe 150km/h przy 3800obr/min (zamiast 4500obr/min)!
Touran byłby "szybszy" o ok. +24km/h. Skrzynia np. PTW pochodzi z Octavii 2013
Numery kół 30/48 = 0.625 to:
02S 311 158 AF
02S 311 166 AP
Zamiast moich obecnych:
02T 311 158 P
02T 311 361 N
Oczywiste pytanie - czy podejdzie, czy próbować?
Jeśli zamówię kurierem z ASO, przyłożę i okaże się, że to nie to - mam nadzieję, że przyjmą mi zwrot?
Zostaw komentarz:
-
-
Jasne. Ta teoria to prędkość GPS, musisz wziąć po uwagę celowy błąd licznika i wymiary kół - pewnie każdy z Was ma inne, dlatego takie rozbieżności.
Ja już wyrzuciłem 17" i zamontowałem 16" - mam już ich dosyć, zwłaszcza profilu 45mm, ale kto co lubi.
Np.przy 3000 obr/min na piątym biegu w Waszej skrzyni
225/45R17 @ 0 km/h
205/55R16 @ +3 km/h
195/65R15 @ +6 km/h
Tabelki zrobione dla kół 205/55 R16Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Zostaw komentarz:
-
-
A możesz wrzucić takie tabele dla Octavii ze skrzynią LNV ze standardowym przełożeniem, 0.74 i 0.673 (sam 5 bieg)? Pamiętam że teoria trochę rozmijała się z praktyką.Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpisA zerkniesz jeszcze na podmianę skrzyni FZT na FZU (2.0 sdi) w ETCE? Różni się dyfrem, dla mnie to +10km/h.
A czy następnie te koła 0,673 i 0,646 będą pasować na wymianę piątego biegu w tej skrzyni FZU - to dla mnie kolejne +15km/h lub +25k/h.
Gdyby zamiana skrzyni i piątego biegu się udała uzyskałbym to, co oczekuje (kilka tabeli poniżej).
Mam tylko nadzieję, że po dodaniu gazu auto nie będzie... zwalniało... i nie będzie możliwe jakiekolwiek przyśpieszenie ;-)
P.S.: Dzielcie się filmikami na YT jak wygląda to u Was - przed i po modzie na 0,74 i 0,673.
Zostaw komentarz:
-
-
A zerkniesz jeszcze na podmianę skrzyni FZT na FZU (2.0 sdi) w ETCE? Różni się dyfrem, dla mnie to +10km/h.
A czy następnie te koła 0,673 i 0,646 będą pasować na wymianę piątego biegu w tej skrzyni FZU - to dla mnie kolejne +15km/h lub +25k/h.
Gdyby zamiana skrzyni i piątego biegu się udała uzyskałbym to, co oczekuje (kilka tabeli poniżej).
Mam tylko nadzieję, że po dodaniu gazu auto nie będzie... zwalniało... i nie będzie możliwe jakiekolwiek przyśpieszenie ;-)
P.S.: Dzielcie się filmikami na YT jak wygląda to u Was - przed i po modzie na 0,74 i 0,673.Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Zostaw komentarz:
-
-
tinware91 musisz mieć pewność jakie przełożenie będą miały zakupione przez ciebie koła. Na 99.99% koła będą pasować. Musisz pamiętać jeszcze o jednym: samochód traci na dynamice na 5 biegu. Musisz na 4 biegu kręcić go na wyższych obrotach aby wrzucić 5. I zapomnij o takim przyspieszaniu na 5 biegu jak pokazałeś na filmie (będzie to działo się wolniej).
Zostaw komentarz:
-
-
Dla mnie to nie tragedia a super opcja...mialem jeszcze klime wlaczonaZamieszczone przez icemerc Zobacz wpisnie no tragedia - po to jest krótka skrzynia aby ten słaby motor miał siłe jechać, wydłużając ją dla komfortu osłabiamy go i konczy sie jak pare postów wyżej, że nie ma siły jechać ( przyspieszać ) powyżej 160 km/h....
....ale jak ktos nie jezdzi po autostradach/ekspresowkach i musi czesto wyprzedzac to odradzam 0,67, Na naszych drogach to trzeba miec mocny silnik zeby sie poruszac.
Ja akurat jezdze glownie po drogach gdzie nie ma tylko dwoch opcji wyprzedz lub stoj...przewaznie mam gdzie bujnac skodzine i jechac z ta predkoscia 160...gdyby nie ten mod pewnie bym zmienial samochod.
Zostaw komentarz:
-
-
Chodziło mi o to że te same koła zębate (te same numery katalogowe) mają w ETKA podane różne przełożenia. Raz 31/48 a raz 36/51. Także naprawdę nie wiadomo jakie jest przełożenie.Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpisTak, to jest Touran z 2006 rok, parę miesięcy przed pierwszym faceliftem.
No tak, ale 31/48 chciałbym zamówić w ASO
Skąd ja wiedziałem - ktoś kiedyś powiedział: "Jest ryzyko jest zabawa".
Zostaw komentarz:
-
-
Tak, to jest Touran z 2006 rok, parę miesięcy przed pierwszym faceliftem.Zamieszczone przez pejo Zobacz wpisa możesz podać rocznik?
No tak, ale 31/48 chciałbym zamówić w ASO i włożyć do swojej FZT lub FZU, jeśli zakupie - ma mniejszy dyferencjał.Zamieszczone przez pejo Zobacz wpisKoła zębate mają przełożenie 31/48 albo 36/51 - cóż ETKA nie jest doskonała
Nie wiem tylko skąd mam wiedzieć, czy to będzie pasować.
Skąd Ty wiedziałeś, że np. można wymienić obecne koła piątego biegu na inne?
Dzwoniłem już do wielu warsztatów, nikt nie chce się podjąć tego tematu. Mam tylko mechanika, który może przełożyć mi skrzynię albo zmienić koła piątego biegu.Zamieszczone przez pejo Zobacz wpisNatomiast w twoim przypadku zastanów się nad zmianą skrzyni na 6 biegów. Np. oznaczenie GQG, GVW, HBJ
GQG ma inną obudowę skrzyni i sprzęgła według ETKA. GVW i HBJ to skrzynie stosowane w Touranie przy silniku 1.6 FSI, więc musiałbym zmienić obudowę sprzęgła od mojego FZT.
Nie wiem czy sam to będę w stanie zrobić, a mechanik pewnie się nie podejmie. Najlepiej byłoby, jeśli zmieniałbym skrzynię to moja FZT chciałbym zatrzymać w originale, aby w razie problemu mieć do czego wrócić. Te skrzynie GVW i HBJ mają takie same przełożenie główne jak moja FZT, pierwsze trzy biegi są identyczne, czwórka i piątka zmniejszona, po to aby szóstkę minimalnie powiększyć względem mojej skrzyni - to samo osiągnąłbym zmieniając w obecnej skrzyni przełożenie z 0,740 na 0,673.
skrzynie.png
Zdaje sobie sprawę, że to słaby silnik, nie mam wymagań co do jego przyśpieszania powyżej 100km/h.
Chce jechać max. 155km/h (według licznika) z normalniejszymi obrotami silnika.
Tutaj wideo jak jest aktualnie z pedałem gazu w podłodze:
Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Zostaw komentarz:
-
-
Jeżeli zmieniasz przełożenie 5 biegu to musisz mieć świadomość jakie to niesie ze sobą konsekwencje. Jeśli podróżujesz do 140 km/h bez pełnego obciążenia auta - to jest to mod dla ciebie. A jeśli chcesz jechać 160 km/h z pełnym obciążeniem i jeszcze przyspieszać - to musisz się zastanowić czy to jest dla ciebie. Większość ludzi którzy zmieniają przełożenie zapewne nie przekracza 160 km/h i jeździ przeważnie sama. Sporadycznie (zapewne raz do roku) zdarza się wyjazd z rodziną zapakowanym samochodem na full. I wtedy odczuwasz że masz inne przełożenie na 5 biegu. Ale przez pozostałą część roku jesteś zadowolony że je zmieniłeś.
Zostaw komentarz:
-
-
nie no tragedia - po to jest krótka skrzynia aby ten słaby motor miał siłe jechać, wydłużając ją dla komfortu osłabiamy go i konczy sie jak pare postów wyżej, że nie ma siły jechać ( przyspieszać ) powyżej 160 km/h....
Zostaw komentarz:
-
-
Koła zębate mają przełożenie 31/48 albo 36/51 - cóż ETKA nie jest doskonała. Jeśli możesz sprawdzić ilość zębów przed zakupem to byłoby super.Zamieszczone przez tinware91 Zobacz wpisCześć, posiadam Tourana 1.6 MPI BSE ze skrzynią FZT. Piszę tutaj, ponieważ ten temat rozwinął się na tym forum do maksimum, a ja sam nie mogę nigdzie otrzymać potrzebnych mi informacji. Niestety, w skrzyni FZT sprawa nie wygląda tak dobrze, jak u Was. Moje przełożenie główne to 5.067, a piątego biegu to 0.740. Dlatego pozostaje mi zmiana tylko na 0.673, która byłaby dla mnie niewystarczalna. Biorę pod uwagę zmianę dyferencjału, ale najpierw pytanie:
Czy mogę założyć na piątym biegu coś jeszcze mniejszego niż 0.673 ?
Przykładowo znalazłem koła (0,646) od skrzyni LHY:
1. kolo zębate stale 02U 311 165 L (31 zębów)
2. kolo zębate załączane 02U 311 349 R (48 zębów)
Ale jak mogę sprawdzić, czy koła będą pasować?
Może znacie coś mniejszego?
Natomiast w twoim przypadku zastanów się nad zmianą skrzyni na 6 biegów. Np. oznaczenie GQG, GVW, HBJ.
Nie wiem jeszcze który rocznik masz Tourana
Zostaw komentarz:
-
-
-
Szukaj w ETCE...nie ma tam wymiarow i sa bledy co do ilosci zebow...wiec jest jakies ryzyko z przekladka...jak mozesz tanio zdobyc to moze warto zaryzykowac...Moze jak lozysko glowne jest takie samo w obu skrzyniach to maja taki sam rozstaw...a czy walki beda mialy te same srednice w tym przekroju to trudno stwierdzic (jak sa te same numery czesci to pewnie beda takie same)
Zostaw komentarz:
-
-
Cześć, posiadam Tourana 1.6 MPI BSE ze skrzynią FZT. Piszę tutaj, ponieważ ten temat rozwinął się na tym forum do maksimum, a ja sam nie mogę nigdzie otrzymać potrzebnych mi informacji. Niestety, w skrzyni FZT sprawa nie wygląda tak dobrze, jak u Was. Moje przełożenie główne to 5.067, a piątego biegu to 0.740. Dlatego pozostaje mi zmiana tylko na 0.673, która byłaby dla mnie niewystarczalna. Biorę pod uwagę zmianę dyferencjału, ale najpierw pytanie:
Czy mogę założyć na piątym biegu coś jeszcze mniejszego niż 0.673 ?
Przykładowo znalazłem koła (0,646) od skrzyni LHY:
1. kolo zębate stale 02U 311 165 L (31 zębów)
2. kolo zębate załączane 02U 311 349 R (48 zębów)
Ale jak mogę sprawdzić, czy koła będą pasować?
Może znacie coś mniejszego?Ostatnio edytowany przez tinware91; 49282.
Zostaw komentarz:
-
-
Witam,Zamieszczone przez unicestwiacz_wszechrzeczy Zobacz wpisA jak mu spadną obroty przy 140 km/h, to utrzyma tę prędkość (na przykład) na tej długiej górce za Dębicą? Bo z fabryki ma wtedy okolice maksymalnego momentu, a po modyfikacji będzie słabszy.
Mam 0,67.
Dwa dni temu z dachboxem na autostradzie ...samochod doladowany na full, lekki wiatr w nos i nie mial sily pojechac szybciej niz 160km/h i jakis 4000 obrotach na LPG.
Rok temu jak trafila sie gorka w czechach (przy pelnym doladowaniu z dachboxem) to zwalnial do 130....nie mial sily
Bez dachboxa i pusty to leci i 180km/h (na plaskim)
Zostaw komentarz:
-
-
Już wiem że 6 biegu do naszej skrzyni włożyć się nie da bo wałki są inne i nie mają miejsca na dodatkowy bieg.
Zostaje albo zmiana w naszej piątego biegu albo skrzynia z 1.6 FSI sześciobiegowa - koszt skrzyni 1400 górę :-(
Regenerowana z gwarancją 2400plnOstatnio edytowany przez Przemek_i; 26272.
Zostaw komentarz:
-
-
Guest repliedA jak mu spadną obroty przy 140 km/h, to utrzyma tę prędkość (na przykład) na tej długiej górce za Dębicą? Bo z fabryki ma wtedy okolice maksymalnego momentu, a po modyfikacji będzie słabszy.Ostatnio edytowany przez Gość; 44763.
Zostaw komentarz:
-
-
Ja również.Zamieszczone przez Maly745 Zobacz wpisRównież mocno zastanawiam się nad podmiana 5 na 0,74 może ktoś się orientuje jaka cena w aso?
Czytam wątki i zbieram informacje.
Mam zamiar pojechać do firmy regenerującej skrzynie żeby zapytać czy wejdzie mi 6 bieg ze skrzyni z 1.6 FSI, czy trzeba przekładać skrzynię?
Ma ktoś informacje jakie są obroty przy 140 km/h po zmianie tego trybu piątego biegu?
A może jakie są w 1.6 FSI na szóstce przy 140 km/h?
Zostaw komentarz:
-
-
Również mocno zastanawiam się nad podmiana 5 na 0,74 może ktoś się orientuje jaka cena w aso?
Zostaw komentarz:
-
-
a ma ktoś dojście żeby to ogarnąć taniej?Zamieszczone przez pejo Zobacz wpisNowe koła o przełożeniu 0.67 w ASO wychodzą około 1500 zł.
szukam własnie rozwiązania do BSE na jazdę autostradą
jedni piszą 6 biegów z FSI a inni żeby zmienić piątkę
i zgłupiałem :-(Ostatnio edytowany przez Przemek_i; 26272.
Zostaw komentarz:
-
-
Osobiście tego nie robiłem ale zrobili to w zakładzie regenerującym mfx-y i niestety pokrywa się to z danymi z etki. Od biedy wziąłem to 0,74 ale już wiem, że do moich celów lepsze będzie 0,67.
Jezeli ma ktoś na sprzedaż 0,67 albo chce się zamienić za 0,74 to śmiało na priv. W okolicach Warszawy mogę nawet podmienić tryby na warsztacie.
Zostaw komentarz:
-
Zostaw komentarz: